06-11-2020 | Aktuellt

Anrika Flyinge insåg vikten av att se över sin säkerhet

I Lunds kommun ligger Södra Sandby socken. Här hittar du Flyinge Kungsgård som sedan 1660-talet har varit ett mecka inom hästnäringen. Med sitt kulturarv och ett brett utbud av evenemang och utbildningar var det dags att se över säkerheten på anläggningen för att skapa en tryggare miljö för besökare och studenter. 

Det var under 2016 som Anders Grane, verksamhetschef på Flyinge kände att de behövde ta ett krafttag om säkerheten för hela anläggningen. Han kontaktade Sydsec för att sätta sig ner och gå igenom de larm och säkerhetslösningar som fanns på området.

– Jag kände att det var skarpt läge och att vi behövde se över vår utrustning då vi upplevde att tekniken behövde uppgraderas och göras mer lätthanterlig. De byggnader som finns här på anläggningen har ett högt värde vilket vi verkligen behöver värna och vara rädda om, säger Anders Grane.

Utöver ett brett utbud av utbildningar så anordnar Flyinge ett flertal evenemang årligen där besökare från hela Norden kommer. Att intresset för anläggningen är stort märks av snabbt då det inte bara är människor inom hästnäringen som kommer hit utan även såväl turister som arkitekter vallfärdar för att uppleva det kulturarv som Flyinge representerar.

– Intresset för Flyinge medför ett stort ansvar för oss som arbetar på anläggningen att säkerheten för besökare och elever är i toppskick, understryker Anders Grane.

Ett lätthanterligt larmsystem

Med besökare och elever i åtanke behöver Flyinge ett säkerhetssystem som är lätthanterligt. Det var därför viktigt med ett system som medarbetarna på Flyinge kan hantera och styra över själva.

– När vi satte oss ner och gick igenom alla byggnader så skapade vi tillsammans med Sydsec ett nytt system som är nätbaserat. Det nya systemet ger oss möjligheten att sköta allt från datorn vilket är väldigt smidigt. Nu kan vi snabbt och enkelt lägga in användare och ställa in och om larm via vår kalenderfunktion. Detta underlättar för oss då elever ibland är först på plats. Då kan vi larma av åt dem så det inte är larmat när de kommer, säger Anders Grane.

Förutom ett nytt modernt larmsystem har Flyinge även stora markområden som behöver bevakning av väktare och kameraövervakning. Här gäller det för kunden att hålla koll på vad lagar och regler säger om hur kameraövervakning får användas.

– Hade vi varit ett vanligt företag hade det varit en enklare process med kameraövervakningen men eftersom vi har många studenter som är hos oss så behöver vi värna extra om deras integritet och där har Sydsec varit ett mycket bra stöd och bidragit med information och råd kring lagstiftning och olika lösningar, säger Anders Grane.

Service och support – oerhört viktigt

När alla system och säkerhetslösningar är på plats är det viktigt att säkerhetsföretaget finns tillgänglig 24/7 för support och service. Trots ny teknik och uppdaterade system är det svårt att förutse olika situationer där snabb kontakt med leverantören behövs. Under somrarna på Flyinge förvandlas elevhemmen till vandrarhem och under sommaren 2016 händer det som inte fick hända – brandlarmcentralen som är kopplad till SOS slutade fungera när vandrarhemmet var fullbelagt.

– Vi visste någonstans att brandlarmet hade några år på nacken men vi hade gjort en revisonsbesiktning någon månad innan och då visades inga tecken på att larmet skulle krackelera. Då fick vi fantastisk bra hjälp av Sydsec som hanterade situationen på ett ypperligt sätt, säger Anders Grane.

Genom att snabbt säkerställa en tillfällig teknisk brandvarning samt sätta in brandvakter under helgen, kunde byggnaderna säkras tills måndagen kom då ett nytt brandlarm installerades.

– Det är extra viktigt känner jag att den hjälpen och supporten finns från det säkerhetsföretaget man samarbetar med. I och med den här verksamheten vi driver så är det av yttersta vikt att få hjälp och support direkt det händer något, vilket Sydsec alltid levererar, säger Anders Grane.

Flyinge blickar mot 2030

Med ett omtag kring larm- och bevakningsåtgärder fortsätter utvecklingen av Flyinge. Siktet står inställt på 2030 och trots rådande situation med pandemi kan Anders och hans medarbetare blicka framåt. Flyinge omorganiserades 2018 och efter dess så har fler positiva förändringar skett men de har inte kunnat arbeta så långsiktigt som de har önskat. Nu får de äntligen möjligheten att lyfta blicken tio år framåt.

– Nu har vi satt en strategi som sträcker sig till 2030. Det känns jättekul att nu kunna fokusera och arbeta mer långsiktigt med olika projekt som på längre sikt stärker företaget och hästnäringen, säger Anders Grane.

 

Är du också intresserad av att få hjälp med din säkerhet? Kontakta oss så tar vi en titt på vilka lösningar vi kan skapa för er.