03-12-2020 | Aktuellt

Lantbrukaren med fokus på säkerhet och hållbarhet

Under hösten stod solcellsparken klar i Elvireborg, Billeberga. Tillsammans med EON och Trianon ser lantbrukaren Jörgen Mattsson till att förnyelsebar el produceras till hyresgästerna hos Trianon. Med en solcellspark på cirka tre hektar bestämde sig Jörgen för att höja beredskapen och utöka bevakningen för att förebygga eventuella brott.

Hållbarhet är ett ämne som berör lantbrukaren Jörgen Matsson. Redan under 2010 skickade han in en förfrågan till Länsstyrelsen om att få sätta upp vindkraft men ansökan avslogs. Några år senare fick Jörgen upp ögonen för solceller och såg fördelarna med att använda el från förnyelsebara källor.

– Vi har en del strömavbrott i byn. Vi byggde fristående solceller för eget behov bakom huset som förser oss med el när strömmen är borta. Vi är helt självförsörjande vilket känns väldigt skönt, säger Jörgen Mattsson.

När EON kontaktade Jörgen 2018 frågade de om han kunde tänka sig att sätta solceller på taket. Men Jörgen tänkte större än så. Han kunde tänka sig att bygga en större anläggning.

Utökning av bevakning

Anläggningen består idag av 3900 solcellspaneler. Förutom att anläggningen bidrar med lokalproducerad förnyelsebar energi så har många fått upp ögonen för samarbetet och ett flertal personer har visats runt. Synligheten och varumärket Elvireborg har därmed blivit mer känt.

– Det är jättekul att samarbetet har uppmärksammats och att vi syns mer. Men eftersom vi nu är mer synliga så behöver vi stärka upp och utöka säkerheten, menar Jörgen Mattsson.

Tyvärr har det varit en del inbrott hos olika lantbrukare runt om i Svalöv. Detta har medfört att lantbrukarna använder mer bevakningstjänster för att skydda sina egendomar.

– Det känns inte lika säkert längre. Det är en tråkig utveckling i samhället där fler stölder och brott begås. Som tur är finns idag larm och tjänster som förhindrar och skrämmer bort eventuella tjuvar. Vaktbolaget är snabbt på plats när ett larm har gått vilket känns tryggt, säger Jörgen Matsson.

Jörgen Mattsson har sedan tidigare varit hemlarmskund hos Sydsec. Då han är mycket nöjd med tidigare tjänster från Sydsec önskade han att de även skulle bevaka solcellspanelerna.

– Med lätthanterliga larm kommer man långt. Jag har även märkt av att dekalerna med Sydsec som informerar om att det är ett område som är bevakat minskar inbrotten och stölderna. Det är en riktigt bra investering, säger han.

Satsar på hållbarhet

Möjligheterna inom produktutveckling växer rekordsnabbt. I och med agenda 2030 arbetar idag fler bolag med att komma på och implementera innovativa och hållbara lösningar för vår planet. En betydande faktor är förnyelsebar energi.

– Solcellsparken är helt rätt väg att gå. Jag hoppas vi kan inspirera fler företag och markägare att arbeta med solceller. Oljans tid är förbi. Att arbeta på detta sätt känns helt rätt, säger Jörgen Mattsson.